Het Wetenschappelijk Programma Wijkverpleging

Praat mee met de NZa Forums Wijkverpleging Het Wetenschappelijk Programma Wijkverpleging

 • Dit onderwerp bevat 1 deelnemer en 0 reacties.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #1358
  NZa – praatmee
  Sleutelbeheerder

   In 2017 sloot de Nederlandse Zorgautoriteit met 3 universiteiten een uniek samenwerkingsverband onder de titel ‘wetenschappelijk programma wijkverpleging’ (WPW). Uit deze samenwerking ontstonden de nieuwe clientprofielen en vragenlijst. Hier kunt u meer lezen over het pilot onderzoek cliëntprofielen wijkverpleging.

   Met 3 universiteiten heeft de Nederlandse Zorgautoriteit in 2017 een uniek samenwerkingsverband gesloten onder de titel ‘wetenschappelijk programma wijkverpleging’ (WPW). Uniek omdat beleid en wetenschap hand in hand gaan.

   De Universiteit/Hogeschool Utrecht, de Universiteit Maastricht en de Universiteit Tilburg doen hier aan mee. Binnen het WPW worden 3 promotieonderzoeken uitgevoerd. De NZa wil via het WPW alle relevante wetenschappelijke kennis over de wijkverpleging samenbrengen om van daaruit bouwstenen leveren voor de nieuwe bekostiging.

   Even voorstellen: de onderzoekers van Universiteit van Maastricht

   ‘Leren van andermans ervaringen’


   Van links naar rechts: Anne van den Bulck (promovenda), Arianne Elissen (Assistant professor), Silke Metzelthin (Assistant professor), Dirk Ruwaard (Hoogleraar Public Health and Health Care Innovation)

   Om te komen tot een nieuwe vorm van bekostiging voor de wijkverpleging, gaan we in het kader van ons onderzoek inspiratie elders opdoen door de (inter)nationale literatuur over bekostigingsmodellen te verkennen. Ook willen we gebruik maken van de expertise van wijkverpleegkundigen en andere ervaringsdeskundigen voor het voorspellen van zorggebruik.

   Even voorstellen: de onderzoekers van Universiteit Utrecht / Hogeschool Utrecht

   ‘Onderzoek naar uitkomsten en effecten’


   Van links naar rechts: Jessica Veldhuizen (promovenda), Nienke Bleijenberg (Assistant professor en lector chronische zieken en ouderenzorg), Marieke Schuurmans (Hoogleraar Verplegingswetenschap)

   Momenteel weten we nog te weinig welke wijkverpleegkundige zorg wordt geleverd, wat het oplevert in termen van uitkomsten en welk effect er zijn op de kwaliteit van zorg. Door literatuurstudie en praktijkonderzoek met cliënten, wijkverpleegkundigen en andere experts willen we inzicht krijgen in uitkomsten en het effect van wijkverpleegkundige zorg.

   Even voorstellen: de onderzoekers van Universiteit Tilburg

   ‘Analyse van huidige zorgdata’


   Van links naar rechts: Maud de Korte (promovenda), Gertjan Verhoeven (NZa, extramurale fellow Tilburg University), Misja Mikkers (Chief Economist NZa en Hoogleraar Organisatie en financiering van de gezondheidszorg)

   We willen kennis opbouwen over de factoren die bepalen welke zorg individuele cliënten binnen de wijkverpleging nodig hebben. Hiervoor analyseren we grote hoeveelheden data die ons meer leren over deze cliënten. Denk daarbij aan declaratiegegevens van zorgverzekeraars en informatie uit verpleegkundige classificatiesystemen. We zoeken naar patronen in de data en kijken of we cliëntkenmerken kunnen vinden die voorspellend zijn voor de aard en hoeveelheid wijkverpleegkundige zorg.

   Admin
   Nederlandse Zorgautoriteit

   • Dit onderwerp is gewijzigd 6 maanden, 2 weken geleden door NZa - praatmee.
  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.