Hoe kan ik…?

Hoe gebruikt u dit platform? Op deze pagina leest u daar alles over.

Fora

Op Praatmee treft u zowel open als besloten fora aan.

  • De open fora zijn voor iedereen toegankelijk (vandaar ‘open’), maar u kunt hierin geen berichten plaatsen. Wij gebruiken de fora voor het aanbieden van algemene, voor iedereen toegankelijke informatie over een bepaald, project, programma of thema. Die informatie komt meestal van de NZa, maar kan ook van bijvoorbeeld branchepartijen zijn.
  • Binnen besloten fora werkt een afgebakende groep mensen samen aan een project of programma. In principe kunt u alleen toegang krijgen op uitnodiging van de NZa. Daarna kunt u de berichten in zo’n forum lezen. Meestal kunt u dan ook berichten plaatsen of op berichten reageren. Deze berichten zijn alleen zichtbaar voor de andere deelnemers aan het forum.

Onderwerpen

Een onderwerp is een nieuw bericht binnen een forum. In een besloten forum kunnen groepsleden op een onderwerp reageren. De reacties staan op volgorde van oud naar nieuw. Zo ontstaat een discussie, ook wel thread genoemd.

Meestal het niet de bedoeling om een nieuw onderwerp te starten, maar kunt u volstaan met reacties op bestaande onderwerpen. Wilt u toch een nieuw onderwerp starten, dan kan dat door in de onderwerpenlijst naar beneden te scrollen en daar te kiezen voor het maken van een nieuw onderwerp. Zorg ervoor dat de titel duidelijk de inhoud van het bericht weergeeft. Andere gebruikers kunnen uw onderwerp dan gemakkelijk vinden.

Sticky onderwerp

Een sticky onderwerp blijft altijd bovenaan staan in de onderwerpenlijst van het forum. In een sticky staat informatie die belangrijk is voor de gebruikers van het forum. Bekijk daarom altijd de sticky voor het (eerste) gebruik van een forum. Een sticky is eenvoudig te herkennen aan de gele achtergrond. Alleen een moderator kan een sticky maken..

Gebruik van de editor

Voor het maken van berichten bevat het forum een speciale editor. De meeste functies in deze editor werken net zoals in bijvoorbeeld Word. Denk aan het vet of cursief zetten.

P.S.: vermijd het gebruik van onderstrepingen: dit lijkt immers op een link en dat geeft verwarring.

Reageren op onderwerpen

Groepsleden kunnen meestal een reactie plaatsen in een onderwerp. Klik daarvoor op ‘Reactie’ in het bericht waarop u wilt reageren. Let op: vergeet niet onderaan de pagina op ‘Verzenden’ te drukken.

De inhoud van het eerste bericht in het onderwerp is het uitgangspunt waarover de reacties moeten gaan. Dit heet on-topic. Als u afdwaalt van het onderwerp in dit topic, dan heet dit off-topic. Off-topic gaan is niet gewenst en de moderator kan dan ingrijpen, bijvoorbeeld door uw bijdrage te verplaatsen of te verwijderen.

Zorg dat u indien nodig duidelijk aangeeft op welk bericht u reageert. Dat kan door dat bericht kort te omschrijven of door het berichtnummer te vermelden. Dat berichtnummer staat rechts bovenaan elk bericht. U kunt hieraan desgewenst ook de link naar dit bericht toevoegen: klik met de rechtermuisknop op het berichtnummer, kopieer de link, noem het berichtnummer in uw tekst en plak hier de link aan.

Wilt u een bericht in uw reactie quoten? Dat kan: kies dan voor ‘Quote’ onderaan het bericht waarop u wilt reageren. In de editor verschijnt de tekst tussen [quotecodes]. Als u slechts een deel van dat bericht wilt aanhalen, kunt u de zinnen eromheen verwijderen. Laat echter wel de [quotecodes] aan het begin en einde van het bericht staan, anders is het geen quote meer maar uw eigen bijdrage.

Documenten bijvoegen

U kunt bij uw bericht een document voegen. In eerste instantie komt dit onder het bericht te staan. U kunt vervolgens desgewenst in uw bericht een link naar dit document maken. Dat kan handig zijn als u meerdere documenten toevoegt en deze ieder wilt doen vergezellen van een begeleidende tekst. Kies dan bij het desbetreffende document voor ‘In de inhoud invoegen’.

Een reactie aanpassen of verwijderen

In het forum moet de geschiedenis van een discussie te volgen blijven. Daarom kunt u niet zomaar berichten aanpassen of verwijderen. Wel kunt u tot twee uur na plaatsing van een bericht nog aanpassingen doorvoeren. Als u daarna een bericht wilt aanpassen of als u een bericht wilt verwijderen, kunt u contact opnemen met de moderator van uw groep.

Afzender

Bij elk bericht ziet u links wie de afzender is. Als u doorklikt op de profielfoto, ziet u meer informatie over de afzender.

Profielafbeelding

Dit wordt ook wel een avatar genoemd. Deze profielfoto komt bij ieder bericht dat u plaatst te staan naast uw gebruikersnaam. U kunt altijd uw foto wijzigen via de optie ‘Profiel wijzigen’ in het rechtermenu. Tip: gebruik hiervoor het logo van uw organisatie!

Zoeken op het forum

De zoekfunctie op het forum vindt u rechts bovenaan. Probeer te zoeken op een eenvoudig trefwoord en niet met hele zinnen. Op deze manier vindt u de meest relevante onderwerpen die gaan over het trefwoord. U kunt alleen zoeken in de algemene open fora en de fora die na het inloggen voor u toeganklijk zijn geworden.

Abonneren op fora of onderwerpen

Is er een onderwerp dat u wilt volgen? Dan kunt u als u een account heeft hierop abonneren. U ontvangt dan een notificatie per e-mail. Klik hiervoor op de optie ‘Abonneren’ linksboven het forum of rechtsboven het onderwerp.